O nás

Naše pekárna není jen místem, kde se peče chléb – je to srdce rodinné tradice, která v Ráječku bije už od roku 1930. Všechno to začalo s Josefem Blažkem starším, který s láskou a péčí pekaře upekl první bochník a rozvážel jej do okolí. Ten první chleba byl symbolem domova, tepla a poctivé práce, a právě tu tradici se snažíme uchovat dodnes.

Přes všechny bouře historie – znárodnění, změny režimů i těžké časy – jsme nikdy nepřestali věřit, že opravdový chléb se peče srdcem. Dnes už naše rodinná pekárna peče druhá, třetí i čtvrtá generace Blažků, a každý bochník, který opouští naši pec, vyrábí se tradičním 3- stupňovým vedením kvasu, nese kus lásky a tradice.

Každý kousek chleba je pro nás malým příběhem: příběhem poctivých surovin, tepla pece a rukou, které znají každý krok výroby. Když voní náš chléb, voní nejen Ráječko – voní domovem, vzpomínkami a péčí, která se předává z generace na generaci.

Věříme, že chléb má lidi spojovat, dávat jim sílu a připomínat, že opravdová hodnota tkví v jednoduchých věcech – poctivosti, lásce a tradici. A právě to chceme předávat dál.

Napsali O nás

13. 8. 2007

Až tisíc chlebů denně rozvezou zaměstnanci pekárny U Blažků v Ráječku do obchodů v Blansku a nejbližšího okolí.

Za několik dnů uplyne sto let od narození jejího zakladatele, slavného rodáka malé vesnice, Josefa Blažka. Dnes rodinný podnik vede jeho syn s vnukem. Společně pečou chleba podle staré receptury.

„Táta se vyučil pekařem a už v roce 1930 si v Ráječku založil vlastní pekárnu, ve které vyráběl kromě chleba a rohlíků i jemné pečivo,“ říká syn zakladatele Josef Blažek mladší. Po druhé světové válce mu pekárnu znárodnili, přesto však zůstal dál jejím zaměstnancem a na pečení, které miloval, nezahořkl.

„Kolikrát jsem mu povídal, ať se na to vykašle, když mu pekárnu sebrali, ale on vždycky říkal, že ho to nezajímá, že to je furt Blažkůj chleba,“ vypráví.

Po revoluci rodině pekárnu vrátili a Blažkovi tak pokračují v započaté tradici. „Zatímco skoro všude se peče za pomocí chemie, my jsme zůstali věrní starému receptu a chleba vyrábíme tradičním způsobem z kvasu,“ vysvětluje Blažek, který se ve firmě stará o finance, zatímco jeho syn Michal zajišťuje výrobu. V pekárně pracuje i jeho dcera, která obstarává účetnictví.

„Pevně doufám, že odkaz mého otce zůstane zachován. Vnuk se chce vyučit také pekařem, tak snad budou mladí v pečení pokračovat,“ věří Blažek.

Dnes v pekárně vyrábí dvacet druhů pečiva, pro které si dojíždějí lidé z celého okresu. „Nedávno jsme byli na dovolené v Beskydech a potkali jsme tam lidi, kteří si k nám dříve jezdili pro chleba,“ ví Blažek, že ráječkovské pečivo má zvuk.

Před dvěma roky museli v pekárně zbourat starou pec a postavit novou, aby tak zvýšili kapacitu a kvalitu pečiva. „V duchu jsme se tátovi omlouvali, protože v té peci dělal chleba celý život,“ říká Blažek.

„Péct v ní začal a v podstatě tam pracoval až do své smrti. A celý život dbal na kvalitu svého chleba. Myslí, že by na nás byl hrdý,“ dodává.

Zdroj: Blanenský deník